Ženský koutek plný recenzí kosmetiky, tipů na účesy, rad týkajích se photomanipulací a spousty jiných věcí. :) Doufám, že se Vám tu bude líbit. Přeji hezký den! :)

Psát Vaše dotazy mi můžete na e-mail dontgowiththeflow@seznam.cz , pokud to bude v mých silách, ráda odpovím :)


úterý 26. června 2012

Léky na soustředění

 Učeníčko mučení


V tomto příšerně dlouhém článku vám povím něco málo o mých zkušenostech s léky - konkrétně GERATAM, PIRACETAM, PIRABENE, které mají u člověka zlepšit schopnost soustředění a zapamatování. Tento článek jsem zprvu nechtěla psát (stejně tak jako se mi moc nechce točit video, ale přesto to udělám), protože nechci abys si studenti pak začali tyto léky kupovat ve velkém, začali je nezodpovědně používat dlouhodobě, stali se na nich závislými či si na základě jejich dlouhodobého užívání poškodili své zdraví. Já sama jsem je užívala jen po nezbytně nutnou dobu před státnicemi a ihned po státnicích jsem snižovala dávky a pak je užívat přestala a jsem ráda.

Je třeba si uvědomit, že tyto léky nejsou žádnou hračkou ani něčím jako paralen, brufen, či vitaminy. Je třeba pečlivě dodržovat pokyny k jejich užívání a používat je pro vlastní potřebu jen po dobu nezbytně nutnou. Tyto léky jsou totiž jinak předepisovány dětem trpícím například dyslexií, či seniorům trpícím stařeckou demencí. Jsou však i volně prodejné bez lékařského předpisu.

Jak jsem se k těmto lékům dostala? Četla jsem o nich na internetu, ale nebylo to tak, že bych si pro ně poté okamžitě běžela do lékárny. Dlouho jsem nad jejich koupí uvažovala a přečetla si několik informací a článků, ve kterých se studenti svěřovali se svými zkušenostmi. Bylo to v době, kdy jsem začínala pracovat na bakalářské práci (takže únor či březen), chyběla mi spousta povinné četby do státnic, na státnice jsem se ještě nezačala učit, do toho tu bylo samozřejmě zápočtové a zkouškové období a spousta referátů, seminárních prací, recenzí a podobně. (Kdo chodí na vysokou ví, jak to na vysoké s takovými pracemi chodí. Není to jako na střední či základce, že si stáhnete článek z Wikipedie, vytisknete a referát je hotov :D O zkušenostech s chodem vysoké školy můžu napsat v nějakém dalším článku, pokud budete mít o to zájem :) ) Zkrátka mozek se mi začal zahlcovat haldou informací, přidal se k tomu stres a já se zaboha nemohla soustředit, to co bych se jindy učila za den, jsem byla schopna se naučit tak za dny tři. 

Nakonec jsem se rozhodla, si léky koupit. Přišla jsem do lékárny a ptala se na Geratam. Lékárník se na mne podíval a zeptal se, na co je potřebuji. Odpověděla jsem se zoufalým výrazem v očích, že mne čekají státnice. Lékárních se pak se pousmál (ale v jeho obličeji bylo znatelné i jisté pochopení, jestli studoval farmaceutiku na vysoké, tak se ani nedivím :D) a sáhl pro jedno z balení se slovy: ,,Takže raději to menší". Následoval krátký výklad o užívání, za který jsem byla samozřejmě ráda. Krom toho na mě lékárník apeloval, že doporučené užívání jsou maximálně! 3 - 4 tablety za den. Chápavě jsem přikývla a zřejmě jsem musela vypadat skutečně zoufale, protože mi poté řekl, že tedy když nebude zbytí, můžu denní dávku zvýšit na 6 denně, ale to už je skutečné maximum. Krom toho mi bylo doporučeno neužívat tyto léky v kombinaci s kávou, protože pak způsobují ještě větší nespavost. 
To je rada k nezaplacení pro ty, který se chystají tyto léky užívat, či pro ty, kteří je již užívají. Jde tu totiž o to, že po těchto lécích i tak nebudete pociťovat nijakou zvláštní únavu, na jednu stranu je - nespat - fajn věc, když se potřebujete naučit kvantum učiva za pár dní, ale je potřeba si uvědomit, že váš mozek spánek potřebuje a bez spánku byste tak za pár dní odpadli léky neléky. To samé platí samozřejmě i pro energetické drinky.


Léky Geratam, Piracetam i Pirabene jsou si hodně podobné, jejich složení je prakticky shodné, takže je jedno, které zakoupíte. Navíc Piracetam i Pirabene vyrábí stejná firma jen pod jinými názvy. Nezpozorovala jsem žádné rozdíly v účincích.



VELMI DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ - Léky je třeba užívat alespoň měsíc před tím, než se začínáte učit, jinak nezabírají. Nemají okamžitý nástup účinku. Pokud si je koupíte týden před "svaťákem" či zkouškami, jsou to zbytečně vyhozené peníze a zbytečně do sebe budete tyto léky cpát. V žádném případě nepřekračujte doporučenou denní dávku, mohlo by vám to jen uškodit. 

Co se týče mých zkušeností s těmito léky, jsou samozřejmě jak kladné, tak i záporné. Mezi klady patří samozřejmě ten fakt, že jsem se na učení skutečně soustředila lépe, zapamatování bylo také mnohem lepší. Ke státnicím mi stačilo si látku jen 2x 3x přečíst, občas něco přeříkat a bylo. Mezi nevýhody však patřil ten fakt, že jsem trpěla nespavostí, což je špatné, protože to znamenalo, že mi po zhruba týdnu a půl intenzivního učení mozek začal "umírat" (přičinou toho bylo samozřejmě již i celkové vyčerpání organismu po posledních šesti měsících stresu ve škole a rovněž i přehlcení mozku informacemi), přestávala jsem se soustředit, vydržela jsem se učit jen zhruba 7 hodin denně, což je velmi málo, jindy jsem schopná se učit alespoň 12 :). Dalším negativním účinkem bylo to, že když jsem si zapomněla prášky vzít, byla jsem jako kdyby mě někdo něčím praštil. Omámená, unavená, nesoustředěná, no prostě připitomněla. To samé jsem pociťovala jakmile mi již lék přestal působit. Musela jsem si vzít hned další a čekat asi hodinu, nežli zabere, to jsem pak poslední dny kolikrát ani neudržela ruce na klávesnici. Já jsem se však v posledních dnech užívání dostala i na dávku 5ti léků denně. 

A teď další důležité varování! V žádném případě nesmíte ihned po zkouškách užívání léků jen tak přerušit, tedy možná pokud užíváte ty tři denně, těžko říct, ale u mých 5ti léku za den už ne. Okamžitě byste odpadli. Je třeba dávku pak nějakým způsobem postupně snižovat (nevím brát třeba jen tři denně další týden a týden na to už jen dva). Já jsem pak například při běžném hovoru trpěla hrůznými výpadky paměti (během jednoho večera s kamarádkou jsem si 6x či 7x nemohla vůbec vzpomenout, co jsem chtěla říct) a byla jsem velmi roztěkaná.

Výsledkem mých zkušeností je, že tyto léky si můžete pořídit, pokud je budete užívat svědomitě a zodpovědně, pak vám mohou dost pomoci. Ale pořád to platí jen pro tu dobu nezbytně nutnou tzn. zkoušky, maturita a podobně.

Pokud byste ale nechtěli užívat toto "svinstvo", či potřebujete něco, co vám může pomáhat dlouhodobě, alternativou pro vás mohou být doplňky stravy obsahující výtažky z Ginkgo Biloby, jejíž účinné látky také zlepšují funkce mozku. S nimi však zkušenost nemám, takže vám neřeknu, do jaké míry zabírají. U nich ale bude také jistě účinek nastupovat až po dlouhodobějším užívání.

Důležitou informací pro dívky a ženy je, že u žen je schopnost zapamatování a soustředění se v období menstruace výrazněji zhoršena. Tělo totiž krvácí a spolu s krví přichází o potřebné železo. Železo je totiž důležitou součástí hemoglobinu v krvi a s jeho pomocí se na hemoglobin lépe váže kyslík, tím pádem má velkou zásluhu na správném okysličování mozku. Jak jistě víme, mozek kyslík spolu s živinami ke správnému chodu zkrátka potřebuje :) Jestli mohu doporučit, pořiďte si i doplňky stravy obsahující železo, které vám mohou rovněž napomoct k lepšímu fungování kognitivních funkcí mozku. 

Největším nepřítelem soustředění a paměti je však STRES. Pokud se budete učit v časovém presu a stresu, je to samozřejmě špatně a k ničemu. Je třeba se uklidnit. Nejenže se pak budete ve stresu hůře soustředit a hůře si látku zapamatujete, ale je klinicky dokázáno, že všechno to, co se při působení stresu naučíte, snadněji a mnohem rychleji zapomenete, nežli to, co se naučíte v klidu. Mně se toto stávalo vždy během zkouškového období, učila jsem se na jednotlivé zkoušky honem honem, velký stres a ani ne do měsíce po zkoušce jsem látku zapomněla. Jak to pak bylo také nepříjemné, když jsem se musela před státnicemi naučit vše prakticky od znovu, protože mi v té hlavě nic nezbylo.

Důležitým faktorem, který může zlepšit vaši schopnost učení, je strava. Neodbývejte se v jídle, tělo a především mozek určitě potřebuje k takovému výkonu spoustu živin. To ale neznamená, že se při obědě nacpete šesti knedlíky se zelím a vepřovím a vrhnete se na učení. :D Samozřejmě, že si takovou dobrotu dát můžete, ale musíte počítat s tím, že tak těžké a mastné jídlo bude tělo nějakou chvíli trávit a to znamená, že se na učení nějakou dobu po obědě moc soustředit nebudete. Na internetu se dají sehnat informace o tom, jaký jídelníček je pro vás vhodný, či jaké potraviny dodávají tělu nejvíce správných živin. :)

Tak a pokud po zkouškovém období či po maturitě trpíte únavou a vyčerpáním, nic zlého to není, je to naprosto běžná věc. Moje obvodní lékařka to nazývá - deprese z oproštění se od břemene - a trpí jí především studenti medicíny, kteří leží v knihách měsíce, bez toho aby vytáhli paty z domu a jakmile mají po zkouškách, nejdou pařit a oslavovat jako ostatní, ale odpadnou. Je třeba si zkrátka uvědomit, že mozek často v takovém stresu funguje na tzv. rezervy či na dluh. Dokud si sami budete uvědomovat, že nesmíte polevit a že se prostě učit musíte, bude fungovat, co to půjde (v rámci mezí, to je jasné). S tím se pojí další rada, která se mi osvědčila a tou je, že nesmíte moc polevit. Na celý víkend před zkouškou si říct, že si už odpočinete, nebo si nějakým dedopatřením namluvit, že jeden předmět už umíte, tak si dáte nějaký čas od učení volno. Takovou chybu jsem již udělala několikrát a snad ji už neudělám :D Pro mozek je takové polevení totiž signálem toho, že již splnil to co měl, že si konečně může odpočinout a to taky udělá. Výsledkem toho bude absolutní neschopnost se něco naučit, velká únava, vyčerpání. U mě se to projevuje například tím, že se mi chce hrozně spát a plně při vědomí dokážu být jen pár hodin denně, třesou se mi ruce, nemužu je udržet ani na klávesnici, motá se mi hlava, no zkrátka něco jako při chřipce. 
V tomto stavu se již nic moc nenaučíte a proto se to pokuste vydržet až do zkoušek, pak to trvá týden, někdy i dva, než se dáte dohromady (tudíž jestli jste si mezi učením chtěli odpočinout dva tři dny, je z toho nakonec chtě nechtě třeba i ten týden). Nemusím snad ani říkat, že to chce potom klid, hodně spánku, tekutin (nealkoholických samozřejmě), vitamínů a živin. A pak budete jako rybička a s titulem případně s maturitou! :)




Vím, že teď působím jako "hrozně chytrá" či jako něčí matka, ale vím co říkám a v tomto případě je rozhodně lepší situaci přehnat, nežli ji zlehčovat. :)

Takže, doufám, že článek bych alespoň trochu srozumitelný :D a hezký zbytek slunečného dne :)

Anetthe xSCHIZOPHRENICx

POZOR! Tyto a spousta jiných léků podlehne od 30. 6. 2012 zdražování. Spousta léků na lékařský předpis již nebude hrazena pojišťovnou. Především léky na teploty, alergie a ženské potíže,... Nevím do jaké míry jste o této věci informováni, ale pokud byste rádi věděli, za jaké léky si od 30. 6. 2012 připlatíte, seznam zdražovaných léků naleznete zde:
http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/za-tyto-leky-si-od-cervence-priplatime-uz-nebudou-na-predpis.html

16 komentářů:

  1. anetka, ja patrim k tym, co sa ucia ako tupci kazdy bozi den stale dokola a velmi velmi tazko si zapamätavaju ucivo, musim si ho opakovat velakrat, avsak iste vies, ze na statnice je toho extremne vela,takze je to ohubu, a ovela viac je toho ked clovek konci vysku...ja teraz cakam na august/ srpen:o) kedy ma caka statnica z literatury ktoru som nespravila, studujem slovensky jazyk a literaturu a etiku- ucitelsky smer, takze snad sa uz aj ja dockam titulu mgr, bakalarky som prezila s velkou hrozou a este s väcsou som prezivala statnicu z pedagogiky, etiky, jazyka a obhajobu diplomovky pred mesiacom, nuz a ta literatura sa nepodarila, co sa tyka clanku je samozrejme velmi pekne napisany, hoci ja urcite nevyskusam ani jeden z tychto liekov, radsej ostanem verna vitaminovym doplnkom, predsa len ako pises take svinstva velmi brat nechcem, drzim ti palceky a sebe tiez, aby sme to co nas este caka zvladli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristy co se týče té literatury, tak to mne mrzí. Sama moc dobře vím, jak ti musí být, když jsem nezvládla historii a musím na ní v září. Ale určitě to zvládneš a dočkáš se, budu tedy držet palce! :) Jedna zkouška, to už se ale dá zvládnout ne? Jsi šikovná, že už máš jinak vše ostatní za sebou. Vybrala sis hezký obor. Obzvlášť co se literatury a etiky týče. :) A pokud se učí člověk každý den jako ty a je relativně v klidu, stíhá, čas ho netlačí, není nutno tyto léky užívat. Určitě doplňky stravy, které používáš budou vhodnější :) Tak učení zdar! :D Ale teď si ještě užívej prázdnin, sluníčka a hlavně odpočívej, určitě si to po tom výkonu zasloužíš! :)

      Vymazat
    2. Já raděj ty přírodní věci. Vím, že mi pomáhala guarana...ale ted musím pochválit a podělit se o BRAINSTART (brainstart.cz). Obsahuje krom guarany i jinan dvoulaločny-ginko a zkouškové zvládnuto mnohem lépe, víc jsem se naučila za kratší čas, protože jsem byla koncentrovanější a hlavně bez únavy.

      Vymazat
  2. nad leky jsem nikdy neuvazovala, neprijde mi, ze bych je potrebovala:) a kdyby jsi napsala clanek o tom jak to chodí na vysoke, byla bych moc rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych nad nimi jindy neuvažovala, ale na konci třeťáku na vysoké se to tak nakupí..hrůza :) A dobře, nějaký takový článek o zkušenostech z vysoké napíši :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Anet,moc děkuju(em) za článek :) Já se po roce na jazykovce chystám na výšku a asi jsem trochu blbá a naivní ale těším se :D Možná je to tím,že se mi první přijímačky nepovedly nebo prostě tím,že a škola mi dopomůže k tomu, co chci dělat.Ale i tak. Mám celkem strach, že při prvním zkouškovým to bouchne a guarana nebo ginko bude potřeba.(Ginko jsem nějakou dobu brala před maturitou a musím říct,že docela pomohlo.Nedokážu ale odhadnout jestli to bylo spíš tím pravidelným učením nebo placebo efektem)Snad se vyhnu těm lékům a nebudu je potřebovat:) Ještě jednou dík za článek a držím palce v září u té historie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro nemáš vůbec zač :) Určitě tu vysokou zkus, myslím, že nejsi vůbec blbá či naivní, že se těšíš. Je dobře, že vůbec víš, co bys chtěla jednou v životě dělat, což spousta lidí neví ani ve 30ti :) Je pravda, že ta první zkoušková období jsou nejhorší, protože člověk na to není zvyklý. Krom toho na vysoké je to většinou tak, že se jinak o akademickém roce tak trochu flákáš, pokud nepočítám nějaké docházení na semináře, přednášky či přípravu textů a pod. O to je zkouškové horší,protože člověk je zlenivělý a odvyklý od učení, ale jistě to zvládneš, hlavně to chce klid :) Děkuji ti za podporu, snad tu historii již zvládnu :)

      Vymazat
  4. Ahoj, moc děkuju za tento článek :)
    Musím říct, že právě dneska hsem dokončila základku, alr jakým způsobem teda. Doma jsrm sd vůbec neučila a i když jsem věděla, že mě čeká nějaký důležitý test, nebyla jsem schopná se k tomu učení přinutit. Od září jdu do prváku na gympl a jestli se dostanu do čtvrťáku tak vidím, že k maturitě léky asi určitě použiju :) jinak určitě napiš nebo udělej video či článek o vejšce :) budu se těšit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je perfektní článek. Obdobné léky jsem si koupila, ale nepoužila jsem je. Když jsem si přečetla příbalový leták a zjistila, že to má asi 20 nežádoucích účinků...............Velice mě zaskočil rozdílný přístup lékarníků. Mně k tomu neřekli vůbec nic, rovnou mi dali to silnější- jako kdyby šlo o bombony

    OdpovědětVymazat
  6. I kdyby jsi zněla jako něčí matka...nevadí:D..mamky raděj nejlíp:D
    Jinak ten článek je dost dobrej. Poučnej, originální...moc děkuju:)

    OdpovědětVymazat
  7. Je fajn, že Ti lékárník něco k tabletám pověděl, já když byla v lékárně, tak mi pan lékárník nebyl schopný skoro nic říct ani ke gingko bilobě:D (tu jsem vyzkoušela, ale žádné účinky jsem tedy nepozorovala). Užívám jen Geratam, s tím jsem vcelku spokojená. O tom, že se mají snižovat dávky jsem ale nevěděla, takže se snad teď vyhnu tomu "odpadlickému" období po vysazení.

    OdpovědětVymazat
  8. na uceni jsou dobré také životabudice, nejlepsi podle vseho je BRAINSTART, pomáhá mi se soustredit a uceni tak leze do hlavy samo.

    OdpovědětVymazat
  9. Brainstart je dobrý i do bezneho zivota. kdo ma shon v praci a na manazerské pozice uplne. Díky nemu se citim nabuzena a vecer se dokazu jeste venovat detem.super

    OdpovědětVymazat
  10. Brainstart mi pomohl na soustředění...v praci toho bylo tolik, ze uz se to pomalu nedalo zvladat.Pomohl mi jak na unavu,tak i na to,ze jsem dokázala lépe vnímat informace. Celkove pusobi suprově.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to i já docela dost často jsem pod nějakým tím stresovým nátlakem, ale pokaždé se mi to podařilo docela dost dobře vyřešit tak, že jsem si dala cbd kapsle a díky nim se mi tak podařila má hladina stresu docela dost srovnat na normu... No, ale každému funguje trochu něco jiného.

    OdpovědětVymazat