Ženský koutek plný recenzí kosmetiky, tipů na účesy, rad týkajích se photomanipulací a spousty jiných věcí. :) Doufám, že se Vám tu bude líbit. Přeji hezký den! :)

Psát Vaše dotazy mi můžete na e-mail dontgowiththeflow@seznam.cz , pokud to bude v mých silách, ráda odpovím :)


pátek 22. června 2012

Gimp - GNU Image Manipulation Program



Tento článek se bude týkat programu na úpravu fotografií, který nese název Gimp.
Kdo sleduje má videa ví, že v tomto programu upravuji především své fotografie. Často se u mých tutorialů objevují dotazy, týkající se právě tohoto programu. Já pracuji s Gimpem přesněji už asi čtyři roky. Co se týče úpravy fotografií, jsem laik a samouk, vše jsem odkoukala z internetu a youtube videí, další zkušenosti plynuly z učení ve stylu - pokus -> omyl -. Na tento program jsem narazila ještě v době, kdy jsem používala operační system Windows XP a je možné si ho stáhnout například na stránkách slunečnice.cz, atd.. ( Je možné jej stáhnout i s Češtinou) V současnosti používám verzi Gimpu 2.6, která byla součástí instalačního balíčku operačního systému Linux Ubuntu 10.10 Maverick. (Kdo není fanouškem operačních systémů Linux, tak o něm asi nebude moc vědět. Setkat se s ním můžete spíše u firemních počítačů, nežli u počítačů určených k domácímů použití. Některé technické parametry či typické rysy pro tyto operační systémy vynechám, protože přepokládám, že by vás to stejně moc nezajímalo :D Jen řeknu, že operační systém Linux je v současnosti velmi kvalitním operačním systémem, který je snadno ovladatelný jako například Windows, chce to jen trochu cviku. Jeho výhodou je, že si jej můžete zdarma stáhnout na internetu a při instalaci samotného OS získáte zdarma i sadu dalších aplikací - vše je součástí toho instalačního balíčku :), proto když si Linux nainstalujete, máte tam automaticky zdarma aplikace jako Gimp, Open Office, Adobe, prohlížeč Mozilla Firefox, různé přehrávače, programy na úpravu videí, programy na úpravu hudby, hry, slovníky.... Přes jednoduchou aplikaci Správce balíků Sinaptic si pak můžete snadno nainstalovat neuvěřitelné množství dalších aplikací. Další výhodou tohoto OS je, že k němu nepotřebujete antivirový program, protože veškeré známé viry, které existují, napadají spíše jen OS Windows, zkrátka trojského koně tu nechytíte. :) Nicméně časem se jistě nějaký blbec najde a viry i pro OS Linux vymyslí...Samozřejmě že OS Linux má i jisté nevýhody, ale o tom se více dočtěte případně na internetu :) Jinak pozor, Ubuntu 10.10 Maverick je již zastaralá verze, na které již nejsou poskytovány aktualizace. I já sama proto budu OS upgreadovat na novou verzi Ubuntu 11.04, nebo zkrátka za jinou novější verzi :) )

Gimp - The GNU Image Manipulation Program je, tedy alespoň pro mě, uživatelsky velmi příjemným programem. Nezdráhala bych se jeho kvality srovnávat s Photoshopem, i když samozřejmě se mu úplně rovnat nemůže. Pro úpravu fotografií (tedy alespoň tu základní) tu však najdete vše co je třeba :) Často se tento program využívá spíše pro grafickou práci - tvorbu různých nápisů a podobně, ale jak říkám, dají se v něm pěkně upravovat i fotografie. Můžete v něm retušovat, vyhladit pleť (tlačítko rozmazávání), odstranit akné (razítko), vybělit zuby, poupravit bělmo, obarvit jakoukoli část obrázku chcete, měnit barvy lze tedy velmi snadno a to hned několika možnými způsoby, můžete tu zvětšit objem vlasů, ubrat nějaký ten špíček v rámci možností, přífouknout rty, zmenšit nos, vytvořit kompletní makeup,.. Je možné v něm vytvářet i rozsáhlejší photomanipulace za pomoci několika filtrů a především možnosti pracovat s jednotlivými vrstvami, což je možnost k nezaplacení :)Tím pádem je tedy možné změnit například pozadí, přidat ofinu, kterou najdete na internetu, nebo nějaké tričko, či polštářek, popisky, a podobně. Kdo zná photoshop, tak mi rozumí :) Zdarma si pak můžete na stránkách DeviantArt stáhnout různé sady stop štětců (tvary cákanců, řasy, stíny, glitry, jizvy, květiny, spirály, no je toho spousta ).

Já budu určitě pokračovat v natáčení tutorialů (momentálně ale moc není co upravovat, takže čekám na to, až mi snad bude zapůjčena zrcadlovka :) ) Zde jsou má dosavadní videa pohromadě. Postupně je budu přidávat i sem na blog :)


A tady malá ukázka toho, čeho lze v Gimpu dosáhnout :)
Upozorňuji, že jsem tedy laik a nevím, jestli možná právě proto jsem nad úpravou některých fotografií trávila i sedm hodin :D (příkladem je Pop Art, Pin Up či Splash)

Tento rok bych si ráda zaplatila nějaký kurz úpravy fotografií a věnovala se tomu naplno, protože mě to opravdu hrozně moc baví. Je to kreativní, mohu při tom zužitkovat vlastní nápady, nějakým způsobem se realizovat :)

Tak sice to nebyl článek o kosmetice, ale přeci jen může být pro někoho dobrým tipem na nový program na úpravu fotografií :)

Mějte se hezky :)
Anetthe xSCHIZOPHRENICx

14 komentářů:

  1. Ty jooo, já zírám fakt skvělá práce! A chci se zeptat umíš i takové zázraky s Photoshopem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Photoshopem jsem ještě nikdy nepracovala :) Ráda bych si ho však časem pořídila a věřím, že nebude těžké si na něj zvyknout, pracovat s ním a naučit se v něm. Přeci jen základy (co jsem tak na internetu četla a co jsem koukala na videa), jsou hodně podobné. Tak snad časem s ním budu umět :)

      Vymazat
  2. Nádhera ty fotky vypadají i jako origináli skvěle, ale upravené ještě líp moc sluší... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, nemám otázku konkrétně ke gimpu ale k linuxu. Chtěla bych přejít od Widows 7 na nějakej linux a váhám mezi ubuntu a open suse. Nevíš co je lepší a jednodušší? ;) moc děkuju (P.S.: mám moc ráda tvůj blog i videa :), si šikula )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky,

      já osobně užívám Linux Ubuntu, vyhovuje mi nejvíce, je uživatelsky velmi příjemný a vhodný pro domácí použití. Je třeba si ale uvědomit, že na něm nerozběhneš většinu her, maximálně přes programy jako Wine a pod a nemůžeš na to stáhnout takové programy a aplikace, na jaké si byla u Windows zvyklá. :) A děkuji moc za přízeň a pochvalu :)

      Vymazat
  5. Ahoj :)
    Stáhla jsem si gimp teprve nedávno a vůbec s tím neumím dělat :(
    Mohla by si prosím někdy natočit nějaké video pro takové začátečníky jako jsem já? :) Pokud ano moc děkuju a ty fotky vypadají vážně skvěle :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :)

      video pro naprosté začátečníky zatím vůbec neplánuji, možná opravdu až časem. Zatím jen když si najdu chvilku natáčím videa, kde rovnou ukazuji jednotlivé různé úpravy a pod, ale i to je jistě pro začátečníky vhodné :) Teď jsem dlouho žádné video nenatočila, protože sháním práci, bydlení a do toho se učím na státnice, lítám po doktorech..no je toho hodně, ale určitě budu alespoň natáčet videa, ve kterých budu ukazovat různé triky v úpravách fotografií :)

      Vymazat
  6. ta poslední fotka je naprosto úchvatná, jsi šikulka=)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj já studuju grafickej design a docela jsi mě překvapila že jsi dokázala takoví věci vytáhnout z Gimpu já jsem ho teda ještě nepoužívala ale od učitelů a tak slyším jen kritiku takže tě chválím jinak pěkný videa a blog měj se :-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Máš můj obdiv! Já už jsem to s Gimpem taky zkoušela, ale nic moc se mi nepovedlo. Jinak máš moc pěkný blog a ráda se dívám na tvoje videa. Jsou super! :) Hodně štěstí! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj:) tebe to v gimpku važne ide :) da sa cez tento program spravit aj fotomontáž ?:D jedno miesto a viac krat odfotena jedna osoba ? neco ako pri snowboardistoch ak veis co myslim viac krat ten isty clovek na obrazku ? :D ak by sa to dalo a vedela by si to nedas tutorial ? :)) dakujem :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, to se vždy fotíš sama? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, některé fotky fotím na samospoušť, našteluji se a je to :D Některé fotí moje 11 letá sestra a tu jednu tady co vidíš, kde jsem s růžovým puntikatým šátkem, tu fotila kamarádka :)

      Vymazat